Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Sct. Jacobi Kirke, Varde
We create relations

Når fortællingen om Varde går i stå

Udgivet af Morten Thaysen, lør d. 9. maj 2015, kl. 20:00
Synspunkter

Alle byer har deres historie at fortælle, hvor kirken spiller en rolle. Kirkens billeder, symboler og indretning fortæller, hvad byens mennesker har levet på igennem hundredevis af år. Varde er ingen undtagelse. Bare det, at kirken ligger midt på byens torv, fortæller alt. Fortællingen om Guds store historie har her i byen spundet tråde ud til menneskers liv gennem århundreder. Glemmer vi den historie, bliver Varde en anden by. Lad mig komme med to eksempler.

Fortællingen om muslingen

Sidste år havde vi en stor diskussion om torvets indretning. Kommunen fremlagde et forslag om, at torvet skulle udsmykkes med en stor flodperlemusling. Flodperlemuslingen skulle symbolisere, at Varde lå ved en å. Havde man kigget ind i kirken, ville man imidlertid have fundet en anden slags musling, som fortalte en anderledes spændende historie om byen. Kammuslingen blev således i middelalderen symbolet på Sct. Jacob. Sct. Jacob var pilgrimmenes helgen, som iflg. legenden lå begravet i den spanske by Santiago de Compostela. I middelalderen rejste mennesker fra hele Europa til Spanien for at besøge Jacobs grav. Besøget havde så stor betydning for deres liv, at de sammenlignede det med en ny begyndelse i livet. Efter at have besøgt Jacobs grav gik de derfor de ca. 70 kilometer ud til Atlanterhavskysten for at iklæde sig nyt tøj. Efter at have samlet en muslingeskal op på stranden som symbol på deres nye liv, vendte de hjem. I Varde kom det til at betyde en del for byens selvforståelse. En af pilgrimsruterne ned til Spanien begyndte nemlig her. Man opkaldte byens kirke efter Sct. Jacob og siden tog en af byens skoler også navn efter ham. Vardes tilknytning til Sct. Jacob blev således en fortællingen om menneskers længsler efter en ny begyndelse. En fortælling om mennesker, der vandrede ud i Europa for at finde noget, de manglede. Kammuslingens fortælling om Jacob, menneskers længsler og udsyn kunne man have fortalt gennem torvets udsmykning. I stedet valgte man i første omgang flodperlemuslingen og fortællingen om åen. Dernæst valgte man slet ingenting at fortælle. Det endte nemlig med, at torvet slet ikke fik nogen musling.  

Reformation eller middelalder

I 2017 er der nye fortællinger at fortælle om Varde. Varde fejrer 575 års byjubilæum. Præcis samme år fejrer hele Nordeuropa reformationsjubilæum. Man fejrer, at reformationen hev os ud af middelalderens mørke og blev begyndelsen på det moderne Danmark, vi kender i dag. Fejringen kommer til at bestå af teater, musik, nye slags øl og meget andet. Reformationsjubilæet bliver en fest. Bare ikke i Varde. Her fejrer man nemlig byjubilæet med at blive hængende i middelalderen. For mens hele Nordeuropa fejrer reformationens nybrud, holder Varde et middelaldermarked. Her kom man altså ikke videre, synes man at fortælle.

Kirken er med til at fortælle Vardes historie. Varde er byen, hvor mennesker drog ud i Europa. Varde er byen, hvor reformationen hev menneskene ud af middelalderens mørke. Ikke uden grund er Vardes byvåben en leopard. Et dyr, der symboliserer styrke. Siden glemte man kirkens fortællinger. Derfor kom man i nyere tid ikke længere end til åen. Man blev hængende i middelalderen. Og leoparden blev ufarlig.