Nu kan man blive viet udenfor

Udgivet af Morten Thaysen, tor d. 2. maj 2013, kl. 17:42

Vi er gennem årene ofte blevet spurgt, om det kunne lade sig gøre at blive kirkeligt viet eller velsignet udenfor kirkens rum, f.eks. i haven derhjemme. Hver gang har vi måttet sige nej, eftersom biskopperne ikke ville tillade det. Kirkerummet er og bliver det naturlige sted for en vielse i folkekirken.  Det store ønske om at kunne blive viet udenfor i naturen har imidlertid gjort, at biskopperne er indstillede, at vi i en forsøgsperiode på to år kan foretage vielser udenfor kirkens rum. Går man derfor med tanker om at blive gift, er det stadig en mulighed at blive viet i kirken – men har man et særligt ønske om at blive viet i f.eks. haven, kan det altså også lade sig gøre. Vi gør begge dele med glæde i Varde. Vil man vies eller velsignes uden for kirkens rum, er det dog vigtigt, at vielsen kan forløbe værdigt og højtideligt for alles skyld. Derfor skal stedet være et sted, hvor man kan synge og høre, hvad der bliver sagt. Endvidere må vielsen ikke forstyrres af det offentlige rum, og vielsen må ikke forstyrre det offentlige rum på en sådan måde, at offentligheden påtvinges at være vidne til en kirkelig vielse.  Under alle omstændigheder skal vi godkende stedet, inden vi siger ja.

Uanset hvilke ønsker man måtte have om sin vielse, er man altid velkommen til at henvende sig til en af præsterne ved kirken. Det meste kan lade sig gøre. Det er i øvrigt en misforståelse, at et kirkebryllup altid skal være det helt store udstyrsstykke og at det koster en masse penge. Det er nemlig gratis at blive gift. Det behøver heller ikke at være med store kjoler og diamantbesatte ringe. Man må gerne komme i hverdagstøj en torsdag formiddag, hvis man ønsker det. Det eneste der kræves er to mennesker, der elsker hinanden og som gerne vil love hinanden at ville elske og ære hinanden indtil døden skiller. Den gode nyhed er, at man kan afgive dette løfte i kirken og nu også udenfor kirken.

Præsterne ved Sct. Jacobi Kirke